Dani Slobodne Glazbe Murter 2024

K.U.U. Zaokret, Murter

K.U.U. Zaokret, Murter

Udruga je osnovana u veljači 1997. godine.

Želja nam je bila osigurati spektar kulturoloških mogućnosti kroz čija bi djelovanja prvenstveno mladi, ali i svi drugi koji to žele, mogli izraziti sebe. Cilj nam je bio okupiti što više umjetnika, građana, djece i omladine u svrhu unapređivanja kulture, umjetnosti i nezaobilazne ekološke svijesti.

Problemi s kojima se susretala mladež Murtera (kako mjesta tako i otoka) nisu novina u našem društvu. Veliki postotak ovisnika, besperspektivnost, kafići kao jedina mjesta za izlazak, vrtići koji rade na pola radnog vremena, prostori bez parkova i zabave...

Kad smo osnovali Udrugu situacija je doista bila prilično negativna. Uz sve nabrojano, Murter, koji je bio poznat po kazališnom amaterizmu i koji je na tom polju imao velike uspjehe, zapao je u neku vrstu višegodišnje stagnacije i mrtvila. Kad se u ljudskom mozgu upali ona upozoravajuća svjećica koja kroz narodnu mudrost kaže kako ti nitko neće pomoći ukoliko si ne pomogneš sâm, onda se zna da deset prstiju jednih ruku ne može više sjediti uz lijene zvuke nekog nostalgičnog bluesa, već se trebaju poslužiti vječnom lampom dobro nam poznatog Diogena koja još uvijek svijetli, samo ovisi u čijoj glavi i koliko intenzivno. I upravo je naša Udruga, uz pomoć tog starog znanca koji nam je omogućio da pokušamo pronaći svijetlu točku jednog razapetog svijeta, objedinila sva bogatstva raznolikosti našeg mjesta kroz interdisciplinarni pristup tradicionalno-suvremenom životu. Kočarenje, pletenje mreža, folklor i crkveni zbor premrežuju se okupljanjem, razvijanjem, unapređivanjem, djelovanjem, promicanjem, sudjelovanjem i suradnjom u glazbenom, likovnom, dramsko-plesnom, rekreativnom i izdavačkom izričaju.

U nizu projekata (od kojih ističemo samo neke):

 • tri likovne izložbe
 • ljetne likovne kolonije
 • scenski prikaz Bijeg u Egipat
 • mjuzikl Sebični div
 • plesne točke
 • rekreacija za odrasle
 • ekološke akcije od kojih su mnoge napravljene u suradnji sa Zelenom akcijom
 • koncertna gostovanja rock-grupa i izvođača klasične glazbe
 • dvije Rock-olimpijade
 • izdanje promo-kompilacije otočkih bendova
 • pomoć pri organizaciji bilo kojeg većeg događaja u mjestu

Udruga je na ovim prostorima, a i šire, dokazala kako dosljedno provodi svoje zacrtane ciljeve, ponekad uz veće ili manje napore, ali nikad bez njih. Kao neprofitabilna Udruga imali smo (i još uvijek je to naša svakodnevica) problema oko financiranja ili sufinanciranja naših projekata. No, znamo da nismo usamljeni u tomu i da je borba za "život u vodi u kojoj veće ribe jedu manje" ta koja je, na neki način, odredila sve entuzijaste koji su, prema Anićevom rječniku, svoje "stanje poleta, ushita, oduševljenja, žari i zanesenosti" često plaćali iz vlastita džepa. Taj se entuzijazam proteže i danas, a najvidljiviji je u glazbenoj sekciji u kojoj dečki svesrdno rade nekoliko projekata kojima, uz svoj glazbeni izričaj, promoviraju i rade na očuvanju narodne pjevačke baštine našeg kraja.


Kako pomoći

Ukoliko imate želje i mogućnosti pomoći radu udruge, a ujedno se promovirati kao mecena dobre glazbe, osviještenog turizma i internacionalne povezivosti, slobodno nam se obratite ili uplatite svoju donaciju prema dolje navedenm podacima:

 • Kulturno - umjetnička udruga "ZAOKRET"
 • Srimačka 29, 22243 Murter
 • OIB: 03072772232
  IBAN: HR7223900011199001995
  kod Hrvatske poštanske banke (HPB d.d.)

Kontakt info

Kulturno-umjetnička udruga "Zaokret"
Srimačka 29, 22 243 Murter
+385 (0)95 1999 798 / +385 (0)99 344 7775
/
www.festivalslobodneglazbe.hr www.facebook.com/fsg.murter